Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym w sosie beszamelowym

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym w sosie beszamelowym to pyszne danie, które zachwyci wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Delikatne muszle nadziewane aromatycznym mięsem mielonym w sosie beszamelowym tworzą smakowitą i sycącą potrawę, idealną na obiad lub kolację. Doskonałe połączenie różnorodnych smaków i konsystencji sprawia, że ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom kulinariów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki:
  2. muszle makaronowe
  3. mięso mielone
  4. masło
  5. mąka
  6. mleko
  7. sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  8. ser do zapiekania
  9. Ugotuj muszelki makaronowe według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  10. Na patelni podsmaż mięso mielone na rozgrzanym maśle, dopraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
  11. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj, aby powstała jasna masa (roux).
  12. Stopniowo dodawaj mleko do masy, cały czas mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
  13. Dodaj do sosu mięso mielone i całość dopraw do smaku.
  14. Napełniaj ugotowane muszle makaronowe przygotowanym nadzieniem mięsnym.
  15. Układaj muszle w naczyniu żaroodpornym, posyp je startym serem.
  16. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż ser się roztopi i zrumieni.
  17. Podawaj muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym w sosie beszamelowym na gorąco
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym w sosie beszamelowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym w sosie beszamelowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up