Marynata do szaszłyków z karkówki
Marynata do szaszłyków z karkówki to prosta i aromatyczna mieszanka przypraw, która nadaje mięsu intensywny smak i sprawia, że jest soczyste i chrupiące po upieczeniu. Wystarczy wymieszać olej, sok z cytryny, czosnek, przyprawy i zioła, a następnie zamarynować kawałki karkówki przez kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Efekt? Doskonałe szaszłyki, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Krok 1: Pokroić karkówkę na grube kostki.
- Krok 2: Przygotować warzywa i przyprawy.
- Krok 3: Przygotować marynatę:
- Krok 3.1: Pokroić 5 cebul na mniejsze części.
- Krok 3.2: Przepuścić cebulę przez maszynkę.
- Krok 3.3: Odcisnąć sok z cebuli i umieścić go w naczyniu.
- Krok 3.4: Dodać do soku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę płatków chili, łyżkę cukru i łyżkę soli.
- Krok 3.5: Wlać ocet spirytusowy do marynaty.
- Krok 3.6: Zalewać mięso marynatą, dokładnie wmieszaj i pozostaw na czas.
- Krok 4: Po marynowaniu posypać mięso czerwoną cebulą i natką pietruszki.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Marynata do szaszłyków z karkówki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również