Makaron z sosem słodko kwaśnym

Makaron z sosem słodko kwaśnym to proste danie, które świetnie łączy smaki słodyczy i delikatnej kwasowości. Sos z dodatkiem cukru, octu ryżowego i sosu sojowego podkreśla smak makaronu, tworząc aromatyczną kombinację, która zachwyci podniebienie każdego smakosza. Serwowany z kawałkami kurczaka lub warzywami, stanowi pełnowartościowy, szybki i smaczny posiłek na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzej olej.
  2. Dodaj posiekane cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko zarumienione.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa, smaż przez kilka minut.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj wodę, ocet ryżowy, sos sojowy, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy.
  5. Dodaj sos do warzyw w rondlu, gotuj aż zgęstnieje.
  6. W międzyczasie ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  7. Po ugotowaniu makaronu odcedź go.
  8. Dodaj makaron do garnka z sosem, dokładnie wymieszaj.
  9. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki lub sezamem.
Makaron z sosem słodko kwaśnym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z sosem słodko kwaśnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up