Kotlety schabowe z pieczarkami i cebulą

Kotlety schabowe z pieczarkami i cebulą to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca prostotą i smakiem. Soczyste kotlety panierowane w chrupiącej panierce z dodatkiem podsmażonych pieczarek i cebuli to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić schab wieprzowy na cienkie plastry o grubości około 1 cm.
  2. Posypać plastry schabu solą, pieprzem i papryką słodką, dokładnie wcierając przyprawy w mięso.
  3. Obtoczyć każdy kotlet w mące.
  4. W rozgrzanym oleju usmażyć kotlety z obydwu stron na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
  5. Zdjąć usmażone kotlety z patelni.
  6. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę a następnie dodać pokrojone pieczarki.
  7. Dusić cebulę i pieczarki razem na małym ogniu, aż pieczarki stracą objętość.
  8. Doprawić solą, pieprzem i dodać tymianek, dokładnie wymieszać.
  9. Wrócić na patelnię kotlety, równomiernie rozłożyć je, zalać całość gorącą wodą tak, aby wszystko było przykryte.
  10. Przykryć patelnię i dusić kotlety z pieczarkami i cebulą przez około 1 godzinę, często obracając mięso i ewentualnie uzupełniając wodę.
  11. Dodać płynną śmietankę 30%, dokładnie wymieszać i dusić przez dodatkowe 10-15 minut.
  12. Posypać potrawę posiekaną natką pietruszki przed podaniem
Kotlety schabowe z pieczarkami i cebulą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlety schabowe z pieczarkami i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up