Kotlety mielone zapiekane z kapustą w piekarniku
Kotlety mielone zapiekane z kapustą w piekarniku to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się doskonale na obiad. Soczyste kotlety mielone, przygotowane z mielonego mięsa, mieszają się z aromatyczną i lekko karmelizującą się kapustą. Całość jest zapiekana w piekarniku, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i chrupkości. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Bułkę zalewamy połową szklanki mleka i odstawiamy na 15 minut.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- 3 jajka ugotowane na twardo również ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy.
- Do startych jajek dodajemy 2 łyżki majonezu, sól, świeżo mielony pieprz i drobno siekany koper.
- Dokładnie wszystko mieszamy, dodajemy starty ser żółty i ponownie mieszamy.
- Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, sól, pieprz, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę.
- Do mięsa dodajemy namoczoną i dokładnie rozdrabnianą bułkę.
- Wyrabiamy ręcznie wszystkie składniki, formujemy duże kotlety i układamy na blaszce lub naczyniu do zapiekania.
- W każdym kotleciku robimy zagłębienie.
- Zagłębienia wypełniamy przygotowanym farszem.
- Kotlety równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy kotlety startym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika.
- Na koniec posypujemy koperkiem i gotowe!
- Podajesz kotlety mielone z kapustą zapiekaną w piekarniku.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlety mielone zapiekane z kapustą w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również