Kluski z kaszy manny do rosołu

Przepis na kluski z kaszy manny do rosołu to proste danie, które świetnie uzupełni aromatyczny rosół. Kluski są delikatne, puszyste i idealnie komponują się z bulionem. Aby je przygotować, wystarczy wymieszać kaszę manną z jajkiem, mąką i odrobiną soli, formować małe kulki i gotować je w bulionie. To szybki i smaczny dodatek do tradycyjnego rosołu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ubijać białka na sztywno dodając 1/3 łyżeczki soli.
  3. Rozetrzeć 2 łyżki masła do uzyskania konsystencji miękkiej.
  4. Stopniowo dodawać po jednym żółtku do rozetrzanego masła i ucierać na puszystą masę.
  5. Następnie dodać do masy 1 łyżkę mąki i delikatnie wymieszać.
  6. Dodać kopiastą łyżkę ubitych białek, ponownie wymieszać.
  7. Stopniowo dodawać mąkę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta.
  8. Zagotować wodę w garnku i lekko ją posolić.
  9. Nabierać łyżeczką porcje ciasta i układać je w gotującej wodzie, gotować około minutę.
  10. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, można je delikatnie wymieszać lub odwrócić na drugą stronę.
  11. Wyjmować kluseczki za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzu.
  12. Podawać kluski jako dodatek do rosołu, zup, gulaszu lub z dodatkiem śmietany.
  13. Smacznego!
Kluski z kaszy manny do rosołu

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kluski z kaszy manny do rosołu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up