Kiszone zielone pomidory po gruzińsku

Kiszone zielone pomidory po gruzińsku to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie polega na kiszeniu pomidorów w solance z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, kolendra, chili i liście winorośli. Gotowe pomidory można spożywać jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielny przysmak.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: zielone pomidory, czosnek, papryczki chili, koperek, korzeń chrzanu, sól, woda.
  2. Umieść zielone pomidory w naczyniu do kiszenia (np
  3. Dodaj posiekany czosnek, papryczki chili (można je zostawić w całości lub posiekać), posiekany koper oraz starty korzeń chrzanu.
  4. Dodaj sól do smaku.
  5. Zalej wszystko wodą, tak aby składniki były całkowicie zanurzone.
  6. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na około 5-7 dni, aż pomidory zaczną fermentować.
  7. Po tym czasie przenieś słoik do lodówki i przechowuj kiszone zielone pomidory po gruzińsku w chłodnym miejscu.
  8. Gotowe! Kiszone zielone pomidory po gruzińsku są gotowe do spożycia
Kiszone zielone pomidory po gruzińsku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kiszone zielone pomidory po gruzińsku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up