Keto zapiekanka z mięsem mielonym

Keto zapiekanka z mięsem mielonym to pyszne danie, które idealnie wpisuje się w dietę ketogeniczną. Wystarczy podsmażyć mięso mielone z warzywami, dodać przyprawy i zapiec w piekarniku z warstwą sera. Całość jest prosta do przygotowania, a jej aromat i smak zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić pieczarki w paski, a cebulę w kostkę.
  2. Rozgrzać łyżkę smalcu na patelni i podsmażyć cebulę.
  3. Dodać mielone mięso wolowe na patelnię i smażyć aż przestanie być surowe, rozdrabniając je.
  4. Dodać pokrojone pieczarki, sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, słodką paprykę i passatę pomidorową
  5. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sól i pieprz.
  6. Przełożyć podsmażone mięso z warzywami do naczynia do zapiekania i wyrównać wierzch.
  7. Zalać całość masą jajeczną.
  8. Na wierzchu ułożyć plastry wędzonego boczku.
  9. Posypać wszystko tartym serem (mozzarella, cheddar, gouda).
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut, aż ser zacznie się rumienić na górze.
  11. Wyjąć z piekarnika i podać
Keto zapiekanka z mięsem mielonym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Keto zapiekanka z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up