Kasza pęczak z suszonymi pomidorami

Kasza pęczak z suszonymi pomidorami to prosta i smaczna potrawa, która idealnie sprawdzi się jako zdrowy i pożywny obiad. Kasza pęczak gotowana na bulionie, podsmażone suszone pomidory oraz dodatek świeżych ziół tworzą aromatyczne danie, które zachwyci niejednego smakosza. To idealna propozycja dla miłośników prostej kuchni i nieskomplikowanych, ale pełnych smaku dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj 500 ml wody i dodaj 300 g kaszy gryczanej.
  2. Przykryj garnek pokrywką i dus kaszę do momentu odparowania wody.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę (1 sztukę) przez 2 minuty.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę (1 sztukę) i smaż razem przez kolejne 2 minuty.
  5. Gdy woda z kaszy całkowicie odparuje, zdejmij garnek z ognia i odstaw kaszę do ostygnięcia.
  6. Dodaj do patelni smażone warzywa 3 jajka i wszystko zblenduj.
  7. Dopraw masę solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem.
  8. Uformuj z masy kaszy gryczanej i warzyw klopsiki, następnie usmaż je na patelni z oliwą z oliwek z obu stron.
  9. Na tej samej patelni podsmaż cebulę (1 sztukę) oraz drobno posiekaną marchewkę (1 sztukę) przez 2-3 minuty.
  10. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię (1 sztukę) i smaż przez 4 minuty.
  11. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (2 sztuki) oraz ząbek czosnku.
  12. Dopraw warzywa solą i pieprzem, dodaj mąkę i krem
  13. Przełóż gotowy sos do blendera i zmiksuj.
  14. Podawaj klopsiki z sosem warzywnym
Kasza pęczak z suszonymi pomidorami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kasza pęczak z suszonymi pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up