Karkówka pieczona w plastrach z majonezem i ketchupem

Pieczone plastry karkówki z majonezem i ketchupem to proste danie przygotowywane z soczystego schabu, który został pokrojony na plastry i pieczony w aromatycznej marynacie z ketchupu i majonezu. Schab uzyskuje intensywny smak i chrupiącą skórkę, co sprawia, że danie to idealnie nadaje się na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić karkówkę na plastry o grubości około 1-1,5 cm.
  2. Pokroić cebulę na plastry, półplastry lub krążki.
  3. Przygotować marynatę: wymieszać musztardę, keczup, majonez, pieprz, sól i przeciśnięty czosnek aż do uzyskania jednolitego koloru.
  4. Oprószyć pokrojoną karkówkę przyprawą do gyrosa z obu stron.
  5. Układać karkówkę w naczyniu do pieczenia, smarując każdy plasterek marynatą, posypując cebulą i układając kolejny plaster karkówki, powtarzając ten proces.
  6. Polewać całość pozostałą marynatą z przyprawą do gyrosa.
  7. Marynować karkówkę przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc w lodówce.
  8. Pieczenie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  9. Włożyć naczynie z karkówką do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez 40 minut, a następnie 20-30 minut bez przykrycia, aż karkówka będzie gotowa.
  10. Po upieczeniu, wyjąć karkówkę z piekarnika i podać
  11. surówką, sałatką lub sosem czosnkowym.
Karkówka pieczona w plastrach z majonezem i ketchupem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka pieczona w plastrach z majonezem i ketchupem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up