Jak ugotować kalafior z bułką tartą

Przepis na kalafior z bułką tartą to szybka i zdrowa propozycja na pyszną potrawę. Kalafior gotujemy albo pieczemy, a następnie posypujemy go mieszanką bułki tartej, oliwy z oliwek i przypraw. Całość zapiekamy w piekarniku, aż bułka stanie się chrupiąca. Danie to jest lekkie, pełne smaku i doskonale komponuje się jako dodatek do różnorodnych dań głównych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wlej do garnka wodę i mleko w takich samych proporcjach.
  2. Doprowadź mieszankę do wrzenia.
  3. Umieść w garnku umyty i oczyszczony kalafior.
  4. Dodaj sól i cukier: 1 płaska łyżeczka na każdy 1 litr płynu.
  5. Dosypując mleko, zagwarantujesz zachowanie białego koloru kalafiora i dodasz lekko słodki smak.
  6. Przykryj garnek i gotuj na dużym ogniu przez 15-25 minut.
  7. Sprawdzaj miękkość kalafiora podczas gotowania powinien być lekko twardy, al dente.
  8. Odcedź ugotowany kalafior.
  9. Podawaj kalafior polany z zezłoceną na maśle bułką tartą.
Jak ugotować kalafior z bułką tartą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jak ugotować kalafior z bułką tartą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up