Frużelina malinowa do słoików na zimę
Frużelina malinowa do słoików na zimę to prosty i pyszny przepis na domowy dżem z malin, który doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska lub dodatek do pieczywa. Przygotowanie tego przepisu jest łatwe i szybkie, a gotowany dżem możemy przechowywać w słoikach, aby cieszyć się smakiem malin przez całą zimę.
Składniki
Przygotowanie
- Zdejmij szypułki z truskawek, umyj je i osusz.
- Jeśli truskawki są małe, przekrój je na pół, a jeśli są większe na cztery części.
- Polej pokrojone truskawki sokiem z cytryny.
- Włóż truskawki na mały palnik i dodaj erytrytol, następnie dokładnie zamieszaj.
- Podgrzewaj truskawki aż do zagotowania, aby erytrytol się rozpuścił, dodając sok z cytryny po to, aby truskawki zachowały czerwony kolor.
- Gotuj truskawki przez chwilę, aż zmiękną, zachowując swój kształt.
- Rozprowadź mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, a następnie wlej ją do gotujących się truskawek.
- Mieszaj całość, doprowadź do zagotowania, aż frużelina się zagęści.
- Wyłącz palnik i możesz używać frużelinę do różnych potraw lub przełożyć do wyparzonego słoika.
- Zakręć słoik szczelnie i zapasteryzuj, aby przechowywać frużelinę również zimą.
- Jeśli chcesz może można również dodać notkę dotyczącą przechowywania i używania frużeliny.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Frużelina malinowa do słoików na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również