Fasolka po bretońsku: wegetariańska, bez mięsa
Fasolka po bretońsku to smaczne danie wegetariańskie, które nie zawiera mięsa. Jest to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej przygotowana z czerwonej fasoli, warzyw, ziół i przypraw. Danie charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, doskonale nadają się do niego świeże bagietki lub chrupiąca bagietka.
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na maśle lub oliwie.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę, smaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy i łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszaj.
- Dodaj odsączone i opłukane czerwoną i białą fasolkę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę.
- Dopraw całość solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
- Duś potrawę na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i zmiękną.
- Przed podaniem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Fasolka po bretońsku: wegetariańska, bez mięsa, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również