Dorsz z piekarnika w sosie porowym
Dorsz z piekarnika w sosie porowym to prosty i pyszny sposób na przygotowanie łososia w delikatnym sosie porowym. Dorsz jest pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne. Sos porowy dodaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu, idealnie komplementując się z delikatnym mięsem dorsza. To szybki i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: dorsza, sól, pieprz, sok z cytryny, pora, cebulę czerwoną, białe wino półwytrawne (lub wodę), śmietanę 30%, mąkę pszenną, masło klarowane.
- Oprósz kawałki dorsza solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, a następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na chwilę.
- Rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli.
- Pokrój pora na cienkie krążki i dodaj go do cebuli, zamieszaj.
- Dodaj sól, zagotuj wino, a następnie zredukuj i zagęśćz sos mąką oraz śmietanką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
- Włóż warstwę pora na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na niej kawałek dorsza, przykryj porem z cebulą.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (dla małych naczyń) lub 30-35 minut (dla dużego naczynia).
- Po upieczeniu sprawdź, czy dorsz jest gotowy.
- Podawaj i ciesz się pysznym dorszem z sosem porowym! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Dorsz z piekarnika w sosie porowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również