Dorsz z piekarnika w sosie porowym

Dorsz z piekarnika w sosie porowym to prosty i pyszny sposób na przygotowanie łososia w delikatnym sosie porowym. Dorsz jest pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne. Sos porowy dodaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu, idealnie komplementując się z delikatnym mięsem dorsza. To szybki i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: dorsza, sól, pieprz, sok z cytryny, pora, cebulę czerwoną, białe wino półwytrawne (lub wodę), śmietanę 30%, mąkę pszenną, masło klarowane.
  2. Oprósz kawałki dorsza solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, a następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na chwilę.
  3. Rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli.
  4. Pokrój pora na cienkie krążki i dodaj go do cebuli, zamieszaj.
  5. Dodaj sól, zagotuj wino, a następnie zredukuj i zagęśćz sos mąką oraz śmietanką.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  7. Włóż warstwę pora na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na niej kawałek dorsza, przykryj porem z cebulą.
  8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (dla małych naczyń) lub 30-35 minut (dla dużego naczynia).
  9. Po upieczeniu sprawdź, czy dorsz jest gotowy.
  10. Podawaj i ciesz się pysznym dorszem z sosem porowym! Smacznego!
Dorsz z piekarnika w sosie porowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Dorsz z piekarnika w sosie porowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up