Chleb z kaszy gryczanej palonej

Chleb z kaszy gryczanej palonej to oryginalna propozycja pieczywa, które ma delikatny smak i charakterystyczny aromat. Dodatek kaszy gryczanej palonej nadaje chlebowi interesującej struktury, a także wzbogaca go o cenne składniki odżywcze. To pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego chleba, którą warto wypróbować.
Składniki
Przygotowanie
- Zważyć pół kilograma kaszy gryczanej niepalonej.
- Wypłukać kaszę wieczorem, a następnie zalać wodą.
- Monitorować, aby cienka warstwa wody zawsze pokrywała kaszę, dodając w razie potrzeby trochę więcej wody.
- Pozostawić kaszę namoczoną przez 24 godziny, aż stanie się kleista.
- Sprawdzić, czy na powierzchni kaszy pojawiła się piana po namoczeniu.
- Zblendować namoczoną kaszę, dodając sól himalajską.
- Przygotować foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wlać zblendowaną kaszę do foremki.
- Przykryć foremkę ściereczką i pozostawić na 12 godzin, aby kasza podwoiła swoją objętość.
- Pieczenie:
- Piec chleb w zimnym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 50-55 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i popękana.
- Wyjąć chleb z foremki i pozostawić do wystygnięcia.
- Usunąć papier po wystygnięciu chleba.
- Podzielić chleb na kawałki i podawać np
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Chleb z kaszy gryczanej palonej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również