Chleb z kaszy gryczanej palonej

Chleb z kaszy gryczanej palonej to oryginalna propozycja pieczywa, które ma delikatny smak i charakterystyczny aromat. Dodatek kaszy gryczanej palonej nadaje chlebowi interesującej struktury, a także wzbogaca go o cenne składniki odżywcze. To pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego chleba, którą warto wypróbować.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zważyć pół kilograma kaszy gryczanej niepalonej.
  2. Wypłukać kaszę wieczorem, a następnie zalać wodą.
  3. Monitorować, aby cienka warstwa wody zawsze pokrywała kaszę, dodając w razie potrzeby trochę więcej wody.
  4. Pozostawić kaszę namoczoną przez 24 godziny, aż stanie się kleista.
  5. Sprawdzić, czy na powierzchni kaszy pojawiła się piana po namoczeniu.
  6. Zblendować namoczoną kaszę, dodając sól himalajską.
  7. Przygotować foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Wlać zblendowaną kaszę do foremki.
  9. Przykryć foremkę ściereczką i pozostawić na 12 godzin, aby kasza podwoiła swoją objętość.
  10. Pieczenie:
  11. Piec chleb w zimnym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 50-55 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i popękana.
  12. Wyjąć chleb z foremki i pozostawić do wystygnięcia.
  13. Usunąć papier po wystygnięciu chleba.
  14. Podzielić chleb na kawałki i podawać np
  15. Smacznego!
Chleb z kaszy gryczanej palonej

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Chleb z kaszy gryczanej palonej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up