Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem to aromatyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca wyrazistym smakiem i bogatymi aromatami. Połączenie młodej kapusty, kiełbasy i koncentratu pomidorowego tworzy wyjątkową kompozycję, idealną na chłodne dni. Gotowany na wolnym ogniu bigos doskonale się rozwarstwia i nabiera intensywności smaku, będąc idealnym daniem na wielkie i małe okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kiełbasę pokroić na półplasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż się lekko zrumieni.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie.
  3. Dodać poszatkowane kapusty i smażyć aż kapusta zmniejszy swoją objętość.
  4. Ścieramy marchewkę i dodajemy ją do garnka.
  5. Wlać pół litra bulionu lub wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól, pieprz i kminek
  6. Dusić wszystkie składniki razem przez około 20-25 minut aż kapusta będzie miękka, mieszając od czasu do czasu.
  7. Na koniec dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszać.
  8. Przygotować zasmażkę: rozgrzać olej, dodać mąkę i podgrzewać aż zacznie się rumienić.
  9. Dodać zasmażkę do bigosu, wymieszać.
  10. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Posypać posiekanym koperkiem.
  12. Wymieszać i podawać.
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up