Pasztet z cukinii z serem żółtym

Pasztet z cukinii z serem żółtym to prosty i smaczny przepis na wegetariańską wersję tradycyjnego pasztetu mięsnego. Cukinia jest duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami, a następnie mieszana z jajkami, bułką tartą i startym serem żółtym. Całość wylewana jest do foremki i pieczona, aż pasztet stanie się puszysty i złocisty. Podawany z ulubionym sosem lub sałatką, ten pasztet z cukinii zaserwuje nowy smak na Twoim stole.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki cukinii, ścieramy je na tarce o dużych oczkach, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy na durszlaku lub sicie, aby puściły sok.
  2. Kroimy 2 cebule w kostkę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku
  3. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera
  4. Drobno siekamy koperek
  5. Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Pieczemy przez około godzinę
  7. Po upieczeniu pasztetu z cukinii z serem żółtym gotowego możemy smacznego!
Pasztet z cukinii z serem żółtym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pasztet z cukinii z serem żółtym, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up