Paprykarz szczeciński przepis do słoików

Paprykarz szczeciński to tradycyjny pasztet rybno-warzywny pochodzący z regionu Szczecina. Przygotowany z tuńczyka, ryb białych, marchewki i cebuli, charakteryzuje się intensywnym smakiem i kremową konsystencją. Idealny do smarowania kanapek lub jako dodatek do dań obiadowych. Przygotowanie domowego paprykarza to prosty proces, który pozwala cieszyć się autentycznym, pysznym smakiem tego przysmaku w każdej chwili.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Ścieraj marchewkę i pietruszkę na tarce o grubych oczkach.
- Na rozgrzanym naczyniu dodaj olej, a następnie wrzuć cebulę, pietruszkę i marchewkę, blanszując warzywa.
- Dodaj sól, pieprz i smaż warzywa aż zmiękną.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż go z warzywami.
- Wsyp pomidory pelati pokrojone w kostkę.
- Dodaj paprykę mieloną, sól, pieprz i paprykę ostrą, mieszając wszystkie składniki.
- Przełóż warzywa do naczynia i studź.
- Przygotuj rybę, odczyszczając i oddzielając mięso od ości.
- Ułóż mięso rybne na warzywach.
- Dodaj ugotowany ryż, starannie go wgnieć w masę.
- Dodaj pokrojonego ogórka konserwowego.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowymi przyprawami.
- Całość dokładnie wymieszaj na końcu.
- Rozłóż paprykarz do słoików i studź przed podaniem.
- Oczywiście, w trakcie przygotowywania paprykarza można dostosować ilość przypraw oraz składników do własnych preferencji smakowych.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Paprykarz szczeciński przepis do słoików, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również