Ogórki po chińsku bez pasteryzacji

Ogórki po chińsku to prosty przepis na kiszone ogórki w stylu azjatyckim, bez konieczności pasteryzacji. Składniki to ogórki, czosnek, imbir, papryczki chili, marchewka, cebula, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i sól. Połączenie słodko-kwaśne nadaje ogórkom wyjątkowy smak, idealny jako dodatek do dań azjatyckich. Gotowe ogórki po chińsku można przechowywać w lodówce i cieszyć się ich smakiem przez kilka tygodni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozklepujemy delikatnie ogórki.
  2. Przecinamy ogórki na pół wzdłuż i wybieramy nasiona łyżeczką.
  3. Kroimy ogórki na ukos.
  4. Solimy ogórki i mieszamy, zostawiając na 20 minut.
  5. Po 20 minutach odsączamy sok z ogórków.
  6. Kroimy czosnek.
  7. Mieszamy ogórki z czosnkiem.
  8. Dodajemy sos sojowy.
  9. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę chili.
  10. Dodajemy oliwę z oliwek lub olej sezamowy.
  11. Dodajemy łyżeczkę cukru i cytrynę do smaku.
  12. Mieszamy wszystkie składniki.
  13. Dekorujemy kolendrą lub inną zieleniną.
  14. Ogórki po chińsku są gotowe do spożycia
Ogórki po chińsku bez pasteryzacji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ogórki po chińsku bez pasteryzacji, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up