Ogórki po chińsku bez pasteryzacji
Ogórki po chińsku to prosty przepis na kiszone ogórki w stylu azjatyckim, bez konieczności pasteryzacji. Składniki to ogórki, czosnek, imbir, papryczki chili, marchewka, cebula, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i sól. Połączenie słodko-kwaśne nadaje ogórkom wyjątkowy smak, idealny jako dodatek do dań azjatyckich. Gotowe ogórki po chińsku można przechowywać w lodówce i cieszyć się ich smakiem przez kilka tygodni.
Składniki
Przygotowanie
- Rozklepujemy delikatnie ogórki.
- Przecinamy ogórki na pół wzdłuż i wybieramy nasiona łyżeczką.
- Kroimy ogórki na ukos.
- Solimy ogórki i mieszamy, zostawiając na 20 minut.
- Po 20 minutach odsączamy sok z ogórków.
- Kroimy czosnek.
- Mieszamy ogórki z czosnkiem.
- Dodajemy sos sojowy.
- Dodajemy sól, pieprz i łyżkę chili.
- Dodajemy oliwę z oliwek lub olej sezamowy.
- Dodajemy łyżeczkę cukru i cytrynę do smaku.
- Mieszamy wszystkie składniki.
- Dekorujemy kolendrą lub inną zieleniną.
- Ogórki po chińsku są gotowe do spożycia
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ogórki po chińsku bez pasteryzacji, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również