Nalewka z malin na spirytusie

Nalewka z malin na spirytusie to równie prosty, co smaczny przepis na domowy likier. Maliny nadają mu intensywny smak i kuszący aromat, idealny do degustacji jako aperitif lub dodatek do deserów. Jest to szybki sposób na stworzenie pysznego i orzeźwiającego napoju, który sprawdzi się na wielu okazjach. Można go również podarować bliskiej osobie jako oryginalny prezent.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zbierz wszystkie niezbędne składniki: maliny, spirytus, woda, cukier.
  2. Umieść maliny w słoju lub innym pojemniku.
  3. Dodaj spirytus do słoja z malinami, tak aby całkowicie je przykryć.
  4. Odstaw słoik z malinami i spirytusem w ciemne miejsce na okres fermentacji (zazwyczaj 2-3 tygodnie).
  5. Po zakończeniu procesu fermentacji, odcedź nalewkę, pozostawiając tylko płyn.
  6. Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier.
  7. Ostudź syrop cukrowy.
  8. Połącz nalewkę z syropem cukrowym i dokładnie wymieszaj.
  9. Nalewka z malin na spirytusie jest gotowa do spożycia, można przelać do butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.
Nalewka z malin na spirytusie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Nalewka z malin na spirytusie, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up