Nalewka z malin na spirytusie
Nalewka z malin na spirytusie to równie prosty, co smaczny przepis na domowy likier. Maliny nadają mu intensywny smak i kuszący aromat, idealny do degustacji jako aperitif lub dodatek do deserów. Jest to szybki sposób na stworzenie pysznego i orzeźwiającego napoju, który sprawdzi się na wielu okazjach. Można go również podarować bliskiej osobie jako oryginalny prezent.
Składniki
Przygotowanie
- Zbierz wszystkie niezbędne składniki: maliny, spirytus, woda, cukier.
- Umieść maliny w słoju lub innym pojemniku.
- Dodaj spirytus do słoja z malinami, tak aby całkowicie je przykryć.
- Odstaw słoik z malinami i spirytusem w ciemne miejsce na okres fermentacji (zazwyczaj 2-3 tygodnie).
- Po zakończeniu procesu fermentacji, odcedź nalewkę, pozostawiając tylko płyn.
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier.
- Ostudź syrop cukrowy.
- Połącz nalewkę z syropem cukrowym i dokładnie wymieszaj.
- Nalewka z malin na spirytusie jest gotowa do spożycia, można przelać do butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Nalewka z malin na spirytusie, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również