Mielonka wieprzowa w wersji konserwa w słoiku

Przepis na mielonkę wieprzową w wersji konserwa w słoiku to prosta i smaczna propozycja, idealna do przechowywania na zapas. Składniki to mięso mielone wieprzowe, cebula, przyprawy oraz słoik do przechowywania. Mięso dusimy z dodatkami, a następnie przygotowaną masę przekładamy do słoika, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy. Po wystudzeniu mielonka gotowa do spożycia lub przechowywania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj mięso:
  2. Oczyść 1 kg łopatki wieprzowej i 1 kg boczku surowego z chrząstek i kości, pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Zmiel mięso na maszynce mięsnej, używając średniego sitka.
  4. Dodaj przyprawy:
  5. Dodaj 2 łyżki majeranku, 2 łyżeczki pieprzu mielonego, 3 łyżeczki soli, 8 ząbków czosnku.
  6. Opcjonalnie dodaj 2 łyżeczki żelatyny.
  7. Wyrób mięso:
  8. Dodaj około 400 ml zimnej wody i wyrabiaj mięso aż wchłonie wodę i zacznie się kleić.
  9. Przełóż mięso do słoików:
  10. Wyparz słoiki.
  11. Napełnij słoiki mięsem, pozostawiając około centymetr miejsca u góry.
  12. Zakręć słoiki mocno.
  13. Pastyzacja:
  14. Ułóż słoiki w garnku z ściereczką na dnie.
  15. Zalej słoiki zimną wodą do 3/4 ich wysokości.
  16. Gotuj około 1,5 godziny po zagotowaniu wody na małym ogniu.
  17. Wyjmij i wystudź:
  18. Po ugotowaniu wyjmij słoiki, przykryj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
  19. Przenieś do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia.
  20. Podawanie:
  21. Po wystudzeniu mielonkę można podawać, wyjętą z słoików.
  22. Podziel się opinią:
  23. Jeśli próbowałeś tego przepisu, podziel się swoją opinią w komentarzu.
  24. Zachęcaj innych do próbowania i subskrybowania Twojego kanału lub strony internetowej.
Mielonka wieprzowa w wersji konserwa w słoiku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Mielonka wieprzowa w wersji konserwa w słoiku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up