Dżem z winogron z żelfixem

Dżem z winogron z żelfixem to prosty sposób na przygotowanie pysznego i aromatycznego dżemu z sezonowych winogron. Dzięki dodatkowi żelfixu proces zagęszczania dżemu staje się łatwiejszy i szybszy, a efekt końcowy zachwyca smakiem i konsystencją. Idealny na kanapki, naleśniki czy do ciast i deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki: winogrona, żelfix (żelatynę do dżemu), ewentualnie cukier lub inne słodzidło.
  2. Umieść winogrona w garnku i rozgnieć je delikatnie, aby uwolnić sok.
  3. Dodaj żelfix do winogron ilość zależy od producenta żelfixu i ilości winogron, zazwyczaj 1 opakowanie żelfixu wystarczy na określoną ilość owoców.
  4. Wymieszaj winogrona z żelfixem i ewentualnie z dodatkiem cukru na małym ogniu, aż składniki się połączą i dżem zgęstnieje.
  5. Przełóż gorący dżem do słoików i szczelnie je zakręć.
  6. Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Dżem z winogron z żelfixem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Dżem z winogron z żelfixem, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up