Dżem z winogron z żelfixem
Dżem z winogron z żelfixem to prosty sposób na przygotowanie pysznego i aromatycznego dżemu z sezonowych winogron. Dzięki dodatkowi żelfixu proces zagęszczania dżemu staje się łatwiejszy i szybszy, a efekt końcowy zachwyca smakiem i konsystencją. Idealny na kanapki, naleśniki czy do ciast i deserów.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie niezbędne składniki: winogrona, żelfix (żelatynę do dżemu), ewentualnie cukier lub inne słodzidło.
- Umieść winogrona w garnku i rozgnieć je delikatnie, aby uwolnić sok.
- Dodaj żelfix do winogron ilość zależy od producenta żelfixu i ilości winogron, zazwyczaj 1 opakowanie żelfixu wystarczy na określoną ilość owoców.
- Wymieszaj winogrona z żelfixem i ewentualnie z dodatkiem cukru na małym ogniu, aż składniki się połączą i dżem zgęstnieje.
- Przełóż gorący dżem do słoików i szczelnie je zakręć.
- Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Dżem z winogron z żelfixem, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również