Buraczki z cukinią na zimę
Buraczki z cukinią na zimę to prosty i smaczny przepis na klasyczne polskie danie. Buraki i cukinia, pokrojone w kostkę, podduszone z dodatkiem kilku ziół i przypraw, tworzą smaczną i kolorową potrawę. Gotowe danie świetnie nadaje się do przechowywania w słoikach i spożywania przez całą zimę. Idealne jako dodatek do obiadu lub kanapki.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie i pokrojenie buraków oraz cukinii na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie marynaty lub zalewy do słoików.
- Umieszczenie pokrojonych buraków i cukinii w słoikach.
- Zalewanie warzyw marynatą lub zalewą.
- Zamknięcie słoików i ich pasteryzacja.
- Wyjęcie słoików i pozostawienie do ostygnięcia
- Przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Buraczki z cukinią na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również