Szybkie ciasto z malinami i mascarpone
Szybkie ciasto z malinami i mascarpone to prosty i pyszny deser, który sprawdzi się zarówno na przyjęciach, jak i na co dzień. Delikatne ciasto, kremowe mascarpone i soczyste maliny tworzą idealne połączenie smaków. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, a efekt końcowy zachwycający. Doskonałe rozwiązanie na letnie dni czy spontaniczne spotkania ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpocznij od umieszczenia 700 ml gorącej wody w dużej misce, która pomieści galaretkę i owoce
- Odstaw galaretkę, aby trochę ostygła.
- W międzyczasie przygotuj spód ciasta
- Wysmaruj dno formy tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, a boki folią acetatową
- Przełóż 600 g mrożonych malin do galaretki i wymieszaj.
- Rozłóż warstwę malin na całej powierzchni i wyrównaj wierzch
- W misce rozpuść 12 g żelatyny w 100 ml gorącej wody i odstaw, aby trochę ostygła.
- W drugiej misce ubij 500 g zimnej śmietany, dodając 70 g cukru pudru i 1 łyżeczkę pasty waniliowej.
- Powoli dodaj rozpuszczoną żelatynę do ubitej śmietany, mieszając delikatnie.
- Przełóż krem na stężałą warstwę malinową i wyrównaj wierzch.
- Posyp mini bezy (40 g) oraz płatki migdałowe (30 g) na wierzch ciasta.
- Wstaw ciasto do lodówki, aby stężała warstwa śmietanowa najlepiej na całą noc, choć 2-3 godziny powinny wystarczyć.
- Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, usuń boki formy i folię acetatową, a następnie pokrój ciasto i podawaj.
- Kawa to idealny dodatek do ciasta
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szybkie ciasto z malinami i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również