Kluski leniwe z bułką tarta

Kluski leniwe z bułką tarta to klasyczne danie kuchni polskiej, proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Kluski przygotowuje się z twarogu, mąki, jajka i soli, które następnie gotuje się we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu, obtacza się je w bułce tartej i podaje z cukrem, cynamonem i masłem. To wyjątkowo smaczna i sycąca potrawa, idealna na obiad czy deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmielić ser twarogowy przez średniej wielkości dziurki.
  2. Dodać 3 żółtka jaja i masło roztopione w temperaturze pokojowej do zmielonego sera i wymieszać, aż składniki się połączą.
  3. Dodać przesianą mąkę i sól do masy serowej i dokładnie wymieszać.
  4. Ubijać białka jajek mikserem na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dodawać ubite białka do masy serowej, mieszając po każdej porcji.
  6. Lekko obtoczyć ręce w mące, uformować ciasto w długi wałek, podzielić na równomierne kluseczki i uformować.
  7. Wrzucić kluski do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Odstawić na bok ugotowane kluski i przejść do przygotowania bułki tartej.
  9. Rozpuścić masło w patelni, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać bułkę tartą i smażyć przez około 2 minuty, aż się zarumieni.
  10. Dodać cynamon, wymieszać, a następnie dodać ugotowane kluski i smażyć przez minutę, mieszając, aby całe pokryły się bułką tarta.
  11. Podawać kluseczki posypane cukrem i cynamonem, udekorowane łyżką śmietany
Kluski leniwe z bułką tarta

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kluski leniwe z bułką tarta, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up