Kluski leniwe z bułką tarta
Kluski leniwe z bułką tarta to klasyczne danie kuchni polskiej, proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Kluski przygotowuje się z twarogu, mąki, jajka i soli, które następnie gotuje się we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu, obtacza się je w bułce tartej i podaje z cukrem, cynamonem i masłem. To wyjątkowo smaczna i sycąca potrawa, idealna na obiad czy deser.
Składniki
Przygotowanie
- Zmielić ser twarogowy przez średniej wielkości dziurki.
- Dodać 3 żółtka jaja i masło roztopione w temperaturze pokojowej do zmielonego sera i wymieszać, aż składniki się połączą.
- Dodać przesianą mąkę i sól do masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Ubijać białka jajek mikserem na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać ubite białka do masy serowej, mieszając po każdej porcji.
- Lekko obtoczyć ręce w mące, uformować ciasto w długi wałek, podzielić na równomierne kluseczki i uformować.
- Wrzucić kluski do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odstawić na bok ugotowane kluski i przejść do przygotowania bułki tartej.
- Rozpuścić masło w patelni, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać bułkę tartą i smażyć przez około 2 minuty, aż się zarumieni.
- Dodać cynamon, wymieszać, a następnie dodać ugotowane kluski i smażyć przez minutę, mieszając, aby całe pokryły się bułką tarta.
- Podawać kluseczki posypane cukrem i cynamonem, udekorowane łyżką śmietany
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kluski leniwe z bułką tarta, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również