Ciasto makowe z mascarpone
Ciasto makowe z mascarpone to pyszna i delikatna kombinacja smaków. Biszkoptowa baza wzbogacona jest o aromatyczne maku, a kremowy mascarpone dodaje mu lekkości i kremowości. To idealna propozycja dla miłośników makowych wypieków z nutą włoskiego smaku.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie biszkoptu makowego:
- Przesiać 150 g mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać 150 g mielonego maka, wymieszać.
- Ubijać 6 białek z szczyptą soli, stopniowo dodając 150 g drobnego cukru, aż masa będzie sztywna.
- Dodać stopniowo 6 żółtek, krótko miksując.
- Delikatnie wymieszać suche składniki do masy jajecznej, dodać 60 ml oleju roślinnego, wymieszać.
- 35 minut.
- Po upieczeniu, ostudzić, przekroić na dwa blaty.
- Przygotowanie kremu:
- Żelatynę namoczyć i podgrzać, pozostawić do wystygnięcia.
- Ubijać 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% z 4 łyżkami cukru pudru.
- Dodać 250 g mascarpone, kontynuować ubijanie.
- Wlać żelatynę do kremu, krótko wymieszać.
- Oddzielić 5 łyżek kremu, dodać do niego odsączone brzoskwinie.
- Składanie i dekoracja ciasta:
- Namoczyć spód biszkoptu sokiem z puszki po brzoskwiniach, wyłożyć krem brzoskwiniowy.
- Przykryć drugim blatem, nasączyć sokiem, wyłożyć resztę kremu.
- Polać wierzch roztopioną czekoladą lub dowolną polewą.
- Opcjonalnie udekorować galaretką brzoskwiniową lub wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto makowe z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również