Ciasto makowe z mascarpone

Ciasto makowe z mascarpone to pyszna i delikatna kombinacja smaków. Biszkoptowa baza wzbogacona jest o aromatyczne maku, a kremowy mascarpone dodaje mu lekkości i kremowości. To idealna propozycja dla miłośników makowych wypieków z nutą włoskiego smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu makowego:
  2. Przesiać 150 g mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać 150 g mielonego maka, wymieszać.
  3. Ubijać 6 białek z szczyptą soli, stopniowo dodając 150 g drobnego cukru, aż masa będzie sztywna.
  4. Dodać stopniowo 6 żółtek, krótko miksując.
  5. Delikatnie wymieszać suche składniki do masy jajecznej, dodać 60 ml oleju roślinnego, wymieszać.
  6. 35 minut.
  7. Po upieczeniu, ostudzić, przekroić na dwa blaty.
  8. Przygotowanie kremu:
  9. Żelatynę namoczyć i podgrzać, pozostawić do wystygnięcia.
  10. Ubijać 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% z 4 łyżkami cukru pudru.
  11. Dodać 250 g mascarpone, kontynuować ubijanie.
  12. Wlać żelatynę do kremu, krótko wymieszać.
  13. Oddzielić 5 łyżek kremu, dodać do niego odsączone brzoskwinie.
  14. Składanie i dekoracja ciasta:
  15. Namoczyć spód biszkoptu sokiem z puszki po brzoskwiniach, wyłożyć krem brzoskwiniowy.
  16. Przykryć drugim blatem, nasączyć sokiem, wyłożyć resztę kremu.
  17. Polać wierzch roztopioną czekoladą lub dowolną polewą.
  18. Opcjonalnie udekorować galaretką brzoskwiniową lub wiórkami kokosowymi.
  19. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.
Ciasto makowe z mascarpone

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto makowe z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up