Zupa z kurczakiem, pieczarkami i papryką
Zupa z kurczakiem, pieczarkami i papryką to aromatyczne danie, które świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory. Soczyste kawałki kurczaka, grzyby i papryka nadają zupie bogatego smaku, a wywar warzywny doskonale komponuje się z resztą składników. To prosty i sycący przepis, który idealnie sprawdzi się jako danie główne na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Obraną cebulę pokroić w kostkę.
- Umyte i oczyszczone pieczarki pokroić w półplasterki.
- Czerwoną i żółtą paprykę pokroić w paski.
- Ogórki konserwowe pokroić w niewielką kostkę.
- Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w paski, oprószyć solą i czarnym pieprzem.
- Smażyć pokrojone mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem przez około 5 minut, często mieszając.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i szklić delikatnie, często mieszając.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko przez około 5 minut.
- Do garnka dodać czerwoną i żółtą paprykę oraz ogórki, podsmażać przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać podsmażone mięso do warzyw, wlać bulion, wymieszać i gotować przez kolejne 5-10 minut aż warzywa będą miękkie, lecz nie rozgotowane.
- Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić ostrą i słodką papryką oraz czarnym pieprzem.
- W miseczce wymieszać mąkę z zimną wodą.
- Wlać zawiesinę do strogonowa, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
- Danie podać z pieczywem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa z kurczakiem, pieczarkami i papryką, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również