Zupa z kurczakiem, pieczarkami i papryką

Zupa z kurczakiem, pieczarkami i papryką to aromatyczne danie, które świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory. Soczyste kawałki kurczaka, grzyby i papryka nadają zupie bogatego smaku, a wywar warzywny doskonale komponuje się z resztą składników. To prosty i sycący przepis, który idealnie sprawdzi się jako danie główne na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę pokroić w kostkę.
  2. Umyte i oczyszczone pieczarki pokroić w półplasterki.
  3. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić w paski.
  4. Ogórki konserwowe pokroić w niewielką kostkę.
  5. Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w paski, oprószyć solą i czarnym pieprzem.
  6. Smażyć pokrojone mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem przez około 5 minut, często mieszając.
  7. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i szklić delikatnie, często mieszając.
  8. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko przez około 5 minut.
  9. Do garnka dodać czerwoną i żółtą paprykę oraz ogórki, podsmażać przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  10. Dodać podsmażone mięso do warzyw, wlać bulion, wymieszać i gotować przez kolejne 5-10 minut aż warzywa będą miękkie, lecz nie rozgotowane.
  11. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić ostrą i słodką papryką oraz czarnym pieprzem.
  12. W miseczce wymieszać mąkę z zimną wodą.
  13. Wlać zawiesinę do strogonowa, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
  14. Danie podać z pieczywem.
Zupa z kurczakiem, pieczarkami i papryką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa z kurczakiem, pieczarkami i papryką, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up