Wino z ryżu - przepis na 10 litrów
Wino z ryżu to proste domowe wino o delikatnym smaku i aromacie. Aby przygotować 10 litrów tego napoju, wystarczą tylko dwa składniki - ryż i cukier. Po kilku tygodniach fermentacji otrzymasz pyszne wino gotowe do degustacji lub wręczenia jako prezent.
Składniki
Przygotowanie
- Zebrać wszystkie składniki: ryż, drożdże ryżowe, cukier, wodę.
- Umieścić ryż w dużej misce i zalać wodą, pozostawić na około 2 godziny.
- Po 2 godzinach, ugotować ryż w dużej ilości wody.
- Gdy ryż będzie gotowy, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
- Przenieść ugotowany ryż do dużego naczynia fermentacyjnego.
- Dodać drożdże ryżowe i cukier do naczynia z ryżem.
- Delikatnie wymieszać składniki.
- Zakryć naczynie fermentacyjne i pozostawić je w ciepłym miejscu na około 7-10 dni do fermentacji.
- Po zakończeniu fermentacji, przecedzić wino z ryżu przez gazę lub sitko, aby oddzielić osad.
- Przelej wino z ryżu do butelek i szczelnie zakorkuj.
- Pozostaw butelki w chłodnym miejscu na około miesiąc przed podaniem.
- Wino z ryżu jest gotowe do spożycia.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wino z ryżu - przepis na 10 litrów, możesz odwiedzić kategorię Napoje.
Dodaj komentarz
Zalecamy również