Wino z czerwonych porzeczek: prosty przepis

Wino z czerwonych porzeczek to prosty przepis na domowe wino, które można przygotować z łatwo dostępnych składników. Potrzebujesz tylko porzeczek, cukru, wody i drożdży winiarskich. Po odpowiednim czasie fermentacji wino będzie gotowe do degustacji, zachwycając swoim intensywnym smakiem i aromatem porzeczek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj około 1,2 kg czerwonych porzeczek poprzez delikatne przetarcie ich, aby pękły i uwalniały sok.
  2. Ugotuj wodę (około 1,7 litra) i dodaj biały koncentrat wina do wiadra.
  3. Dodaj 1,2-1,3 kg cukru oraz 1 łyżeczkę pektynazy do wiadra.
  4. Dolej około 3 litrów wody lub tyle, aby osiągnąć 5-litrową pojemność, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  5. Odstaw wiadro na około godzinę, aby schłodziło się.
  6. Dodaj 2 tabletki witaminy B1 i około 1 łyżkę drożdży winnych do wiadra.
  7. Zakryj wiadro luźno, aby dwutlenek węgla mógł się uwolnić, a następnie pozostaw do fermentacji przez 4-5 dni.
  8. Po tym czasie odcedź zawartość do czystego wiadra lub demijohnu.
  9. Pozwól winu fermentować przez 1-2 miesiące przed przelewanie do czystego demijohnu, aby oczyściło się.
  10. Odstaw wino, aby się klarowało, usuwając ewentualne bąbelki, a następnie butelkuj.
  11. Pozostaw wino dojrzewać przez co najmniej 6 miesięcy, im dłużej, tym lepiej.
  12. Ciesz się swoim pysznym winem z czerwonych porzeczek!
Wino z czerwonych porzeczek: prosty przepis

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wino z czerwonych porzeczek: prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Napoje.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up