Wege rosoł z pieczonych warzyw
Wege rosół z pieczonych warzyw to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego rosołu. Pieczone warzywa, takie jak marchewka, pietruszka i seler, dodają głębokiego smaku bulionowi warzywnemu. To aromatyczne danie doskonale rozgrzewa w chłodne dni i stanowi doskonałą bazę do wszelkich zup i dań jednogarnkowych.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj dwa rodzaje mięsa do rosołu: uda kaczki i pokrojonego kurczaka (bez piersi).
- Umieść mięso w zimnej wodzie i gotuj od zimnej wody, aby wydobyć jak najwięcej aromatu.
- Dodaj warzywa okopowe do rosołu: pietruszkę, marchewkę, seler, cebulę, pora.
- Pokrój warzywa na grube kawałki i podpiecz w piekarniku dla dodatkowego smaku.
- Po podpieczeniu warzyw, dodaj je do gotującego się rosołu.
- Usuń białka, które wypłynęły na powierzchnię rosołu, aby uzyskać klarowność.
- Dodaj przyprawy: ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.
- Gotuj rosołek powoli na małym ogniu przez kilka godzin, aby rosoł nabrał głębokiego aromatu.
- Pozostaw sól i pieprz do samodzielnego doprawienia przez gości.
- Podawaj rosoł z warzywami, mięsem i natką pietruszki lub lubczkiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wege rosoł z pieczonych warzyw, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również