Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą
Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą to prosty i szybki przepis na wyjątkowe danie. Świeże szparagi zawinięte w chrupiące cienkie placki cieście francuskim, posypane startą mozzarellą to doskonały pomysł na lekki obiad czy przekąskę. Smakowicie, klasycznie i elegancko!
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić i osuszyć szparagi, odciąć zdrewniałe końcówki.
- Spryskać szparagi olejem rzepakowym, natłuścić, posolić i popieprzyć.
- Przygotować cienkie paseczki ciasta francuskiego (około 1-1,5 cm szerokości).
- Owijać szparagi ciastem francuskim od dołu ku górze spiralnym ruchem.
- Posmarować szparagi roztrzepanym jajkiem zarówno z wierzchu, jak i od spodu.
- Posypać szparagi czarnuszką oraz białym sezamem.
- Włożyć posypane szparagi do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C przez około 15-20 minut.
- Podawać upieczone, pachnące i rumiane szparagi w cieście francuskim po udekorowaniu.
- Opcjonalnie podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zupy krem z zielonego groszku.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również