Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą

Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą to prosty i szybki przepis na wyjątkowe danie. Świeże szparagi zawinięte w chrupiące cienkie placki cieście francuskim, posypane startą mozzarellą to doskonały pomysł na lekki obiad czy przekąskę. Smakowicie, klasycznie i elegancko!

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić i osuszyć szparagi, odciąć zdrewniałe końcówki.
  2. Spryskać szparagi olejem rzepakowym, natłuścić, posolić i popieprzyć.
  3. Przygotować cienkie paseczki ciasta francuskiego (około 1-1,5 cm szerokości).
  4. Owijać szparagi ciastem francuskim od dołu ku górze spiralnym ruchem.
  5. Posmarować szparagi roztrzepanym jajkiem zarówno z wierzchu, jak i od spodu.
  6. Posypać szparagi czarnuszką oraz białym sezamem.
  7. Włożyć posypane szparagi do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C przez około 15-20 minut.
  8. Podawać upieczone, pachnące i rumiane szparagi w cieście francuskim po udekorowaniu.
  9. Opcjonalnie podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zupy krem z zielonego groszku.
Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up