Sok z dzikiej róży prosto z sokownika
Sok z dzikiej róży to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów. Prosto z sokownika zachowuje wszystkie cenne składniki tej rośliny, które wspierają układ odpornościowy i zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Poza tym ma wyjątkowy, kwaskowy smak, który sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść owoce dzikiej róży z ogonków i resztek szypułek.
- Przełóż owoce do durszlaka i dokładnie przepłucz je.
- Jeśli owoce są miękkie, odpowiednie do zbierania, kontynuuj
- Umyj owoce.
- Zmiel owoce dzikiej róży na papkowatą masę za pomocą blendera lub noża
- Przełóż zmielone owoce do garnka.
- Dodaj około pół litra gorącej wody i podgrzewaj, mieszając, aż masa dojdzie do wrzenia.
- Gdy masa zacznie wrzeć, dodaj pół kilograma cukru.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Odstaw od ognia, przykryj i pozostaw bez grzania na 10 minut.
- Po tym czasie przetrzyj masę przez sito.
- Ponownie przemielić masę pozostałą na sitku, aby uzyskać jak najwięcej soku.
- Wlej gorącą wodę do przetartego miąższu, aby uzyskać sok z dzikiej róży.
- Schowaj sok do słoiczków i zapasteryzuj je przez około 10 minut.
- Gotowe
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sok z dzikiej róży prosto z sokownika, możesz odwiedzić kategorię Napoje.
Dodaj komentarz
Zalecamy również