Sok z dzikiej róży prosto z sokownika

Sok z dzikiej róży to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów. Prosto z sokownika zachowuje wszystkie cenne składniki tej rośliny, które wspierają układ odpornościowy i zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Poza tym ma wyjątkowy, kwaskowy smak, który sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść owoce dzikiej róży z ogonków i resztek szypułek.
  2. Przełóż owoce do durszlaka i dokładnie przepłucz je.
  3. Jeśli owoce są miękkie, odpowiednie do zbierania, kontynuuj
  4. Umyj owoce.
  5. Zmiel owoce dzikiej róży na papkowatą masę za pomocą blendera lub noża
  6. Przełóż zmielone owoce do garnka.
  7. Dodaj około pół litra gorącej wody i podgrzewaj, mieszając, aż masa dojdzie do wrzenia.
  8. Gdy masa zacznie wrzeć, dodaj pół kilograma cukru.
  9. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  10. Odstaw od ognia, przykryj i pozostaw bez grzania na 10 minut.
  11. Po tym czasie przetrzyj masę przez sito.
  12. Ponownie przemielić masę pozostałą na sitku, aby uzyskać jak najwięcej soku.
  13. Wlej gorącą wodę do przetartego miąższu, aby uzyskać sok z dzikiej róży.
  14. Schowaj sok do słoiczków i zapasteryzuj je przez około 10 minut.
  15. Gotowe
Sok z dzikiej róży prosto z sokownika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sok z dzikiej róży prosto z sokownika, możesz odwiedzić kategorię Napoje.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up