Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to pyszna i łatwa do przygotowania przekąska, która świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach lub ciepły dodatek do obiadu. Ciasto francuskie jest nadziewane aromatycznym farszem ze szpinaku, sera i czosnku, a następnie zawinięte i pokrojone na porcje. Po upieczeniu uzyskujemy chrupiące i puszyste ślimaczki, które rozpływają się w ustach. To danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ciasta francuskiego i warzyw.
Składniki
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i podsmażamy rozmrożony szpinak przez około 6-7 minut.
- Dodajemy pokrojone pomidorki suszone, ser pleśniowy i czosnek
- Doprawiamy farsz solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
- Rozwijamy ciasto francuskie i na jednej połówce rozkładamy farsz ze szpinakiem, a na drugiej posypujemy startym żółtym serem.
- Składamy ciasto na pół i delikatnie dociskamy
- Układamy przygotowane ślimaczki na blasze do pieczenia.
- Smażymy całość jajkiem i posypujemy ziarenkami (np
- Pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 10-12 minut, aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu możemy podawać i cieszyć się pysznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego ze szpinakiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również