Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to pyszna i łatwa do przygotowania przekąska, która świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach lub ciepły dodatek do obiadu. Ciasto francuskie jest nadziewane aromatycznym farszem ze szpinaku, sera i czosnku, a następnie zawinięte i pokrojone na porcje. Po upieczeniu uzyskujemy chrupiące i puszyste ślimaczki, które rozpływają się w ustach. To danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ciasta francuskiego i warzyw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i podsmażamy rozmrożony szpinak przez około 6-7 minut.
  2. Dodajemy pokrojone pomidorki suszone, ser pleśniowy i czosnek
  3. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
  4. Rozwijamy ciasto francuskie i na jednej połówce rozkładamy farsz ze szpinakiem, a na drugiej posypujemy startym żółtym serem.
  5. Składamy ciasto na pół i delikatnie dociskamy
  6. Układamy przygotowane ślimaczki na blasze do pieczenia.
  7. Smażymy całość jajkiem i posypujemy ziarenkami (np
  8. Pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 10-12 minut, aż ciasto będzie rumiane.
  9. Po upieczeniu możemy podawać i cieszyć się pysznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego ze szpinakiem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up