Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane to smaczna i sycąca potrawa, która doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Delikatne naleśniki wypełnione szpinakiem i twarogiem, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym i serem, tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Danie to jest proste w przygotowaniu i zawsze cieszy się dużym uznaniem wśród wszystkich smakoszy dań kuchni polskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuść 60 g masła, dodaj 50 g mąki i cały czas mieszając zalewaj 550 g gorącego mleka
  2. Na małym ogniu podsmażamy 1-2 ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy, dodajemy 400 g umytego i osuszonego szpinaku, gotujemy przez około 5 minut.
  3. W misce mieszamy 700 g sera ricotta z 50 g startego sera parmigiano (lub grana padano), doprawiamy solą.
  4. Na lekko natłuścić patelnię (25 cm) rozkładamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego, smarujemy spód farszem ze szpinaku i serem, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym (32x24 cm).
  5. Powtórz czynność aż skończy się farsz i ciasto
  6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią
  7. Po upieczeniu podajemy gorące, smacznego!
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up