Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane to smaczna i sycąca potrawa, która doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Delikatne naleśniki wypełnione szpinakiem i twarogiem, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym i serem, tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Danie to jest proste w przygotowaniu i zawsze cieszy się dużym uznaniem wśród wszystkich smakoszy dań kuchni polskiej.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku rozpuść 60 g masła, dodaj 50 g mąki i cały czas mieszając zalewaj 550 g gorącego mleka
- Na małym ogniu podsmażamy 1-2 ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy, dodajemy 400 g umytego i osuszonego szpinaku, gotujemy przez około 5 minut.
- W misce mieszamy 700 g sera ricotta z 50 g startego sera parmigiano (lub grana padano), doprawiamy solą.
- Na lekko natłuścić patelnię (25 cm) rozkładamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego, smarujemy spód farszem ze szpinaku i serem, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym (32x24 cm).
- Powtórz czynność aż skończy się farsz i ciasto
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią
- Po upieczeniu podajemy gorące, smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem zapiekane, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również