Koreczki Caprese z mozzarellą i pomidorami

Koreczki Caprese to klasyczna włoska przekąska składająca się z kawałków świeżej mozzarelli, pomidorów oraz świeżej bazylii, zazwyczaj skonsumowana z oliwą i balsamicznym octem. Prosta w przygotowaniu i doskonale smakująca, idealna na przyjęcia lub lunchboxy. Można podawać na drewnianych patyczkach lub w formie mini sałatki. Idealna na letnie dni!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój mozarellę na grube plastry.
  2. Pokrój pomidora na grube plastry, zachowując końcówki do ozdobienia.
  3. Przekrój małe pomidorki na pół.
  4. Przekrój kuleczki mozarelli na pół.
  5. Nałóż na talerzyk naprzemiennie warstwy: pomidor, mozzarella, bazylię.
  6. Nałóż warstwę kuleczek mozarelli, bazylii i pół pomidorka.
  7. Na przekrojony pół pomidorka połóż mozzarellę i listek bazylii.
  8. Udekoruj wszystko pieprzem i dodaj małe listki bazylii.
  9. Posól, popieprz i polej oliwą z oliwek.
  10. Gotowe! Smacznego!
Koreczki Caprese z mozzarellą i pomidorami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Koreczki Caprese z mozzarellą i pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up