Koreczki Caprese z mozzarellą i pomidorami
Koreczki Caprese to klasyczna włoska przekąska składająca się z kawałków świeżej mozzarelli, pomidorów oraz świeżej bazylii, zazwyczaj skonsumowana z oliwą i balsamicznym octem. Prosta w przygotowaniu i doskonale smakująca, idealna na przyjęcia lub lunchboxy. Można podawać na drewnianych patyczkach lub w formie mini sałatki. Idealna na letnie dni!
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój mozarellę na grube plastry.
- Pokrój pomidora na grube plastry, zachowując końcówki do ozdobienia.
- Przekrój małe pomidorki na pół.
- Przekrój kuleczki mozarelli na pół.
- Nałóż na talerzyk naprzemiennie warstwy: pomidor, mozzarella, bazylię.
- Nałóż warstwę kuleczek mozarelli, bazylii i pół pomidorka.
- Na przekrojony pół pomidorka połóż mozzarellę i listek bazylii.
- Udekoruj wszystko pieprzem i dodaj małe listki bazylii.
- Posól, popieprz i polej oliwą z oliwek.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Koreczki Caprese z mozzarellą i pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również