Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wyjątkowo efektowne i smaczne danie świąteczne. Delikatne ciasto francuskie wypełnione jest kremowym nadzieniem ze szpinaku, serem i przyprawami, które nadają mu wyjątkowego smaku. Całość jest formowana w kształt choinki, co sprawia, że danie prezentuje się niezwykle atrakcyjnie na świątecznym stole. Świetny sposób na zaskoczenie gości i urozmaicenie tradycyjnego menu wigilijnego.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury.
- Odmroź ciasto francuskie, jeśli jest zamrożone.
- Odsącz i odciśnij nadmiar wody ze szpinaku.
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulę oraz czosnek.
- Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut.
- W misce wymieszaj szpinak z rozdrobnionym serem feta i jajkiem.
- Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kształt choinki.
- Nałóż farsz ze szpinaku na ciasto francuskie, omijając brzegi.
- Złóż brzegi ciasta francuskiego, aby utworzyć choinkę.
- Piek choinkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ciasta francuskiego.
- Po upieczeniu udekoruj choinkę np
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również