Barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu
Barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu to prosty i szybki przepis na tradycyjny barszcz idealny na Wigilię. Składniki takie jak buraki, marchew, cebula i liście laurowe tworzą aromatyczną zupę, która zachwyca swoim intensywnym smakiem. Idealna propozycja dla tych, którzy nie chcą czy nie mają czasu na przygotowanie zakwasu, a chcą cieszyć się tradycyjnymi smakami świąt.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz buraki czerwone i jabłka, a następnie drobno je pokrój.
- Obierz i umyj marchew, selera, pietruszkę, cebulę i czosnek.
- Przetrzyj buraki przez tarkę o grubych oczkach.
- Połącz buraki z wodą oraz dodaj warzywa, jabłka i grzyby suszone do większego garnka.
- Na patelni podpiecz cebulę na sucho, dodaj cukier, sok z cytryny, sól, ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dodaj ją do garnka z warzywami.
- Gotuj całość na małym ogniu, poczekaj aż barszcz zacznie się gotować, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj powoli.
- Im dłużej gotujesz, tym intensywniejszy będzie kolor barszczu.
- Po około trzech godzinach gotowania zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia, idealnie na noc.
- Odcedź barszcz, dodaj czosnek i posiekane suszone grzyby, a następnie jeszcze raz podgrzej.
- Dopraw barszcz do smaku i dodaj ewentualnie utarty chrzan i kminku do upodobania.
- Na koniec, upewnij się, że barszcz ma ciemny rubinowo czerwony kolor, co świadczy o jego gotowości do podania.
- Gotuj w garnkach kwasoodpornych, unikaj garnków aluminiowych.
- Odstaw barszcz na noc, aby dobrze naciągnął czerwony kolor.
- Gotowy barszcz czerwony podawaj i ciesz się smakiem tradycyjnego dania wigilijnego.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również