Zupa dyniowa na słodko z lanymi kluskami
Zupa dyniowa na słodko z lanymi kluskami to aromatyczne i sycące danie, idealne na chłodne jesienne dni. Dynia nadaje zupie delikatny i lekko słodkawy smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem cynamonu i imbiru. Łatwe do przygotowania lanie kluski dodają potrawie tradycyjnego charakteru. To idealna propozycja dla miłośników kuchni sezonowej oraz tych, którzy lubią połączenie słodkiego smaku zupą.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie i usunięcie pestek z dyni o wadze około 0,45 kg.
- Pokrojenie dyni na kawałki i umieszczenie jej w garnku z 3 kubkami wody.
- Gotowanie dyni na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Dodanie namoczonych fasolek.
- Przygotowanie ciasta z mąki ryżowej, soli i wrzącej wody.
- Ugniatanie ciasta i formowanie kul z orzeszkami piniowymi w środku.
- Gotowanie kul z ciasta ryżowego przez około 15 minut.
- Usunięcie skórki z ugotowanej dyni i rozgniecenie jej w garnku z dodaną wodą.
- Dalsze gotowanie zmiażdżonej dyni z cukrem i solą.
- Dekorowanie dania hobakjuk kawałkami persimmony i kwiatami jujube.
- Gotowanie kul z ciasta ryżowego w wodzie z dodatkiem soli i mąki ryżowej.
- Dodanie soli i cukru do gotowego dania i mieszanie.
- Podanie hobakjuk z dynią oraz ugotowanymi kulami z ciasta ryżowego jako przystawka.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa dyniowa na słodko z lanymi kluskami, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również