Zupa krem z dyni i soczewicy

Zupa krem z dyni i soczewicy to pyszne i sycące danie idealne na chłodne dni. Połączenie słodkiej dyni z białą soczewicą tworzy gładką i kremową konsystencję. Dodatek przypraw takich jak imbir, cynamon i gałka muszkatołowa nadaje zupie wyjątkowego smaku i aromatu. To pyszna propozycja dla miłośników zdrowych i aromatycznych dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić dwie lub trzy sztuki cebuli, trzy pomidory, kłącze imbiru (ok
  2. W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy extra virgin i dodać pokrojoną cebulę
  3. Do zarumienionej cebuli dodać posiekany czosnek, sól (półtora łyżeczki), paprykę (jedna łyżeczka), curry (jedna łyżeczka) oraz imbir
  4. Dodać trochę oliwy, a następnie wrzucić do garnka pokrojone pomidory oraz 400 g suchej czerwonej soczewicy.
  5. Zalać składniki 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
  6. Po 15 minutach zdjąć garnek z ognia i dodać jedną szklankę mleka kokosowego oraz łyżeczkę garam masala
  7. Na koniec zupę można udekorować ziołami, ziarnami lub wiórkami, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.
Zupa krem z dyni i soczewicy

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa krem z dyni i soczewicy, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up