Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów to delikatne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako lekka i pożywna zupa na chłodne wieczory. Szparagi nadają zupie wyjątkowego smaku, a dodatek śmietany sprawia, że jest kremowa i aksamitna w konsystencji. Potrawę można udekorować listkami świeżej natki pietruszki lub prażonymi migdałami, co doda jej dodatkowego waloru wizualnego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotowanie wywaru ze szparagów:
  2. Gotujemy strużyny z obierania szparagów oraz doły szparagów z łyżką masła, odrobiną soli i odrobiną cukru, aż się zagotują.
  3. Gotujemy około 15-20 minut, aby wywar nabrał ładnego zapachu i aromatu.
  4. Cedzimy wywar i odstawiamy.
  5. Przygotowanie zupy szparagowej:
  6. W garnku podsmażamy cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
  7. Dodajemy pokrojone na części szparagi (same nogi bez główek) do cebuli i ziemniaków.
  8. Podlewamy wywarem ze szparagów i dusimy, aż warzywa się podgotują.
  9. Przyprawiamy szparagi odrobiną cukru, odrobiną soli i pieprzem.
  10. Do gotujących się szparagów dodajemy śmietanę, mąkę pszeniczną i żółtka, miksujemy.
  11. Dodajemy trochę gorącej zupy do masy z jajka i mąki, mieszamy.
  12. Powoli wlewamy zmiksowaną masę do gotującej się zupy, mieszamy.
  13. Doprawiamy zupę solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  14. Gotujemy zupę około 15 minut, a następnie dodajemy pestki dyni, słonecznika lub więcej śmietany według uznania.
  15. Przed podaniem można wyciągnąć kilka szparagów do dekoracji.
  16. Smacznego!
Zupa krem z białych szparagów

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa krem z białych szparagów, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up