Sos do krewetek w tempurze

Sos do krewetek w tempurze to aromatyczna mieszanka sojowej, imbiru, czosnku, brązowego cukru i octu ryżowego, która doskonale komponuje się z chrupiącymi krewetkami w tempurze. Sos ten dodaje danu orientalnego charakteru i doskonałe połączenie smaków. Gotowy sos polewamy krewetki tuż przed podaniem, co wzbogaca doznania kulinarne i sprawia, że danie nabiera intensywności smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączyć pół litra bardzo zimnej, gazowanej wody z jednym jajkiem.
  2. Dodawać stopniowo pół szklanki mąki ziemniaczanej i jedną szklankę mąki pszennej, mieszając cały czas, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Dodać odrobinę soli.
  4. Rozgrzać tłuszcz kokosowy.
  5. Oczyścić i osuszyć krewetki
  6. W miskce podsypać krewetki mąką.
  7. Zamoczyć krewetki w przygotowanym cieście tempura.
  8. Usmażyć krewetki na głębokim oleju kokosowym do momentu, aż staną się chrupiące i złociste.
  9. Po usmażeniu, odsączyć krewetki na ręczniku papierowym.
  10. Podawać krewetki w towarzystwie ogórka i świeżych ziół.
  11. Dekorować potrawę plasterkami chili, ogórkiem i ananasem.
  12. Jeśli potrawa jest zbyt ostra, można złagodzić ją jedząc świeży ananas lub ogórek.
  13. Można gromadzić całą kompozycję w nowoczesny sposób.
  14. Subskrybować kanał, aby być na bieżąco z nowymi przepisami.
Sos do krewetek w tempurze

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sos do krewetek w tempurze, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up