Przepis na frytki z piekarnika
Przepis na frytki z piekarnika to idealna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych frytek. Delikatnie chrupiące, a jednocześnie zdrowsze dzięki pieczeniu zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Wystarczy pokroić ziemniaki, posypać je przyprawami i piec w piekarniku, a w krótkim czasie będziemy mogli cieszyć się pysznymi frytkami do obiadu lub jako przekąska.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój je na frytki.
- W misce zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą, dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 30-40 minut.
- Po upływie czasu odsącz ziemniaki, osusz je i przełóż do miski.
- Dodaj około trzech łyżek oleju, ewentualnie też ostrego oleju z papryczką chili oraz sól.
- Wymieszaj dokładnie, wyłóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dodaj do blachy także przekrojoną w poprzek główkę czosnku.
- Wstaw blachę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika z termoobiegiem na około 25 minut.
- Po tym czasie przewróć frytki, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj kolejne 25-30 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.
- Odczekaj chwilę aż czosnek wystygnie, a następnie wyciśnij go do blendera.
- Dodaj do blendera również łyżkę majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, odrobinę soli, łyżeczkę ketchupu i zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Gotowy sos z czosnku podawaj z upieczonymi frytkami
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na frytki z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również