Przepis na frytki z piekarnika

Przepis na frytki z piekarnika to idealna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych frytek. Delikatnie chrupiące, a jednocześnie zdrowsze dzięki pieczeniu zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Wystarczy pokroić ziemniaki, posypać je przyprawami i piec w piekarniku, a w krótkim czasie będziemy mogli cieszyć się pysznymi frytkami do obiadu lub jako przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój je na frytki.
  2. W misce zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą, dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 30-40 minut.
  3. Po upływie czasu odsącz ziemniaki, osusz je i przełóż do miski.
  4. Dodaj około trzech łyżek oleju, ewentualnie też ostrego oleju z papryczką chili oraz sól.
  5. Wymieszaj dokładnie, wyłóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Dodaj do blachy także przekrojoną w poprzek główkę czosnku.
  7. Wstaw blachę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika z termoobiegiem na około 25 minut.
  8. Po tym czasie przewróć frytki, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj kolejne 25-30 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.
  9. Odczekaj chwilę aż czosnek wystygnie, a następnie wyciśnij go do blendera.
  10. Dodaj do blendera również łyżkę majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, odrobinę soli, łyżeczkę ketchupu i zmiksuj wszystko na gładką masę.
  11. Gotowy sos z czosnku podawaj z upieczonymi frytkami
Przepis na frytki z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na frytki z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up