Kanapka z gruszką i serem camembert

Smakowita kanapka z gruszką i serem camembert to doskonała propozycja na lekki i oryginalny posiłek. Połączenie słodkiej gruszki z kremowym serem camembert na chrupiącej bagietce sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealna propozycja na szybki lunch czy eleganckie przyjęcie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Łączenie słodkiego, kwaśnego i słonego:
  2. Pokroić 3 dojrzałe, ale nie zbyt miękkie gruszki na 8 kawałków każda.
  3. Na patelni roztopić spora łyżkę masła, dodać pokrojone gruszki.
  4. Wycisnąć sok z połowy cytryny nad gruszkami, smażyć kilka minut aż zaczną się robić lekko szkliste.
  5. Polać gruszki jedną pełną łyżką miodu i smażyć jeszcze chwilę aż miód się karmelizuje.
  6. Aranżacja sałatki:
  7. Na półmisku ułożyć młode listki szpinaku i rukoli (można użyć dowolnych liści sałaty).
  8. Pokroić kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej na mniejsze części i ułożyć na liściach.
  9. gorgonzolę) w kawałki i ułożyć na półmisku.
  10. Przygotowanie sosu:
  11. W miseczce wymieszać około 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę musztardy miodowej, sok z połowy pomarańczy, sól i pieprz.
  12. Finalizacja sałatki:
  13. Gdy gruszki wystygną, ułożyć je na sałatce.
  14. Polewać sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
  15. Podanie:
  16. Smacznego!
Kanapka z gruszką i serem camembert

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kanapka z gruszką i serem camembert, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up