Bogracz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem i papryką

Bogracz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem i papryką to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako sycąca i smaczna potrawa na chłodne dni. Wzbogacone różnorodnymi warzywami i aromatycznymi przyprawami, z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej 2 łyżki smalcu w garnku lub urządzeniu wielofunkcyjnym.
  2. Pokrój kilogram łopatki wieprzowej w kostkę, dopraw solą i pieprzem, podsmaż przez około 2 minuty.
  3. Dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, wymieszaj.
  4. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
  5. Dodaj marchew, pół papryki i 200 g pokrojonych pieczarek
  6. Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, 1 łyżkę sosu sojowego (lub sól) i wymieszaj.
  7. Wlej 0,5 litra gorącej wody lub bulionu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  8. Zamknij garnek, ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 30 minut (lub więcej dla większych kawałków mięsa).
  9. Po upływie czasu wypuść ciśnienie z garnka, zagęść gulasz, dodając rozrobioną wodą mąkę i śmietankę.
  10. Zagotuj sos na podgrzewaniu, dodaj odrobinę świeżego koperku i gotowe!
Bogracz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem i papryką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Bogracz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem i papryką, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up