Bogracz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem i papryką
Bogracz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem i papryką to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako sycąca i smaczna potrawa na chłodne dni. Wzbogacone różnorodnymi warzywami i aromatycznymi przyprawami, z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej 2 łyżki smalcu w garnku lub urządzeniu wielofunkcyjnym.
- Pokrój kilogram łopatki wieprzowej w kostkę, dopraw solą i pieprzem, podsmaż przez około 2 minuty.
- Dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, wymieszaj.
- Po 2 minutach dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj marchew, pół papryki i 200 g pokrojonych pieczarek
- Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, 1 łyżkę sosu sojowego (lub sól) i wymieszaj.
- Wlej 0,5 litra gorącej wody lub bulionu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Zamknij garnek, ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 30 minut (lub więcej dla większych kawałków mięsa).
- Po upływie czasu wypuść ciśnienie z garnka, zagęść gulasz, dodając rozrobioną wodą mąkę i śmietankę.
- Zagotuj sos na podgrzewaniu, dodaj odrobinę świeżego koperku i gotowe!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Bogracz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem i papryką, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również