Ostra papryka marynowana w całości

Ostra papryka marynowana to pikantna przekąska, która idealnie nadaje się jako dodatek do dań głównych, sałatek czy kanapek. Jej intensywny smak i ostrawy charakter sprawiają, że wzbogaci ona każde danie o wyrazisty akcent. Można ją również podać jako dodatek do potraw meksykańskich, kuchni azjatyckiej lub jako składnik pikantnych dipów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj zalewę do papryki: w garnku wymieszaj 3 litry zimnej wody, 750 ml octu 10%, 260 g cukru, 3 łyżeczki soli, 4 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 1,5-2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  2. Paprykę umyj pod zimną wodą, nakłuj wykałaczką wielokrotnie
  3. Przełóż paprykę do słoików, dociskając ją, aby zmieściła się jak najwięcej
  4. Do każdego słoika dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku oraz po łyżeczce białej gorczycy
  5. Zakręć słoiki i umieść je w garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą
  6. Pasteryzuj słoiki na najmniejszym ogniu od momentu zagotowania się wody w garnku przez około 10-12 minut
  7. Gotowe słoiki z ostra papryką marynowaną w całości przechowuj w chłodnym miejscu
Ostra papryka marynowana w całości

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ostra papryka marynowana w całości, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up