Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem to pyszna i aromatyczna propozycja na deser lub podwieczorek. Delikatne ciasto ucierane, pokryte warstwą kremowego budyniu i świeżymi plasterkami jabłek, to idealne połączenie słodyczy i lekkości. Proste w przygotowaniu, zachwyci nie tylko miłośników jabłek, ale wszystkich łasuchów. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie komponując się z aromatyczną herbatą lub pyszną kawą.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku ugotować budyń waniliowy: wymieszać proszek budyniowy z 500 ml mleka i 2 łyżkami cukru (odjąć z porcji 150 g), gotować do zgęstnienia, następnie odstawić do przestudzenia.
  2. W misce rozbić 3 jajka, dodać pozostały cukier oraz szczyptę wanilii.
  3. Następnie dodać 80 g roztopionego masła i dobrze wymieszać.
  4. Wsypać 300 g mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a następnie dodać przygotowany, ostudzony budyń. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
  5. Do masy dodać pokrojone w kostkę jabłka (3–4 sztuki), całość wymieszać.
  6. Natłuścić formę do pieczenia olejem roślinnym o wymiarach 21 × 31 cm.
  7. Wlać ciasto do formy i wygładzić wierzch.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 35–40 minut, aż ciasto będzie złociste i sprężyste w dotyku.
  9. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
  10. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem
Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

  1. Robinh pisze:

    A gdzie w tym przepisie jest budyń? Przepis nieprecyzyjny. Nie będę ryzykował zrobienie

    1. Masz rację – w pierwotnej wersji przepisu zabrakło budyniu w składnikach. Już poprawiłam i przygotowałam pełną, precyzyjną wersję przepisu na ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

  2. Danka pisze:

    A gdzie ten budyń w tym przepisie?

    1. Masz rację – w pierwotnej wersji przepisu zabrakło budyniu w składnikach. Już poprawiłam/przygotowałam pełną wersję przepisu na ciasto ucierane z jabłkami i budyniem. Dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi!

  3. Krzys pisze:

    A gdzie jest budyń w tym przepisie

    1. Masz rację – w pierwotnej wersji przepisu zabrakło budyniu w składnikach. Już poprawiłam/przygotowałam pełną wersję przepisu na ciasto ucierane z jabłkami i budyniem. Dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up