Tarta z brokułami na cieście francuskim
Tarta z brokułami na cieście francuskim to proste i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Delikatny smak brokułów oraz chrupkość cienkiego ciasta francuskiego tworzą doskonałe połączenie. Potrawa jest szybka w przygotowaniu i może być doskonałym pomysłem na lekki posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury.
- Rozwałkuj ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włóż ciasto do piekarnika i upiecz je.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie z brokułami.
- Nadzienie z brokułami:
- Ugotuj brokuły na półmiękko.
- Podsmaż cebulę na patelni, a następnie dodaj pokrojone w różne rozmiary brokuły.
- Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami według własnego gustu.
- Składanie i pieczenie:
- Na upieczonym cieście francuskim rozłóż przygotowane nadzienie z brokułami.
- Wlej na wierzch mieszankę jajek i mleka.
- Posyp tartą serem.
- Wstaw tartę z powrotem do piekarnika i piecz, aż góra się zezłoci.
- Podawanie:
- Po upieczeniu tarty z brokułami na cieście francuskim wyjmij ją z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Tarta gotowa do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z brokułami na cieście francuskim, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również