Surówka z papryki i jabłka

Surówka z papryki i jabłka to szybki i prosty przepis na smaczną i orzeźwiającą sałatkę. Papryka dodaje chrupkości i intensywnego smaku, natomiast jabłko wzbogaca ją słodkim akcentem. Składniki są łatwo dostępne i nie wymagają wielu zabiegów kulinarnych. Surówka idealnie sprawdzi się jako lekki dodatek do obiadu lub grilla. Gotowa w kilka minut, doskonale urozmaici codzienny jadłospis.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić ogórki, paprykę czerwoną, jabłka, pomidory i cebulę na drobne kawałki.
  2. Przygotować vinegret: wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny lub jabłkowy, miód lub syrop klonowy, musztardę Dijon, pieprz, sól i płatki papryczki.
  3. W dużej misce wymieszać posiekane sałaty, ogórki, paprykę, jabłka, pomidory, cebulę i ciecierzycę.
  4. Posypać sałatkę prażonymi orzechami włoskimi lub orzechami pekan, rodzynkami lub suszonymi żurawinami.
  5. Polewając vinegretem, delikatnie wymieszać składniki.
  6. Pokruszyć ser feta lub kozi ser na wierzch sałatki i ponownie wymieszać.
  7. Sałatkę od razu podawać.
Surówka z papryki i jabłka

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Surówka z papryki i jabłka, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up