Sernik z makiem i jabłkami
Sernik z makiem i jabłkami to pyszna i oryginalna wariacja na klasyczny sernik. Połączenie kremowego sera z makową nutą i słodyczą jabłek sprawia, że ten sernik zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealny deser na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na 180°C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 165°C (z termoobiegiem).
- Mak suchy mielony zalej 2 niepełnymi szklankami gorącego mleka i odstaw na 30 minut.
- Jeśli używasz maku normalnego (nie mielonego), zalej go 2 pełnymi szklankami gorącego mleka, odstaw na 1 godzinę, odcedź i zmiel.
- Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodaj po jednym żółtku, ucierając
- Dodaj 1/2 szklanki kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
- Ubij pozostałe 6 białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą makową.
- Dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
- Piecz ciasto przez 45-50 minut, a następnie pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- Rozpuść czekoladę razem z masłem, a następnie polej nią wierzch makowca.
- Odstaw makowiec, aby polewa zastygła.
- Następnego dnia odetnij boki makowca i przełóż go na deseczkę.
- Schłodź makowiec w lodówce lub w chłodnym miejscu.
- Gotowy makowiec można kroić i podawać
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z makiem i jabłkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również