Sernik z makiem i jabłkami

Sernik z makiem i jabłkami to pyszna i oryginalna wariacja na klasyczny sernik. Połączenie kremowego sera z makową nutą i słodyczą jabłek sprawia, że ten sernik zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealny deser na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 180°C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 165°C (z termoobiegiem).
  2. Mak suchy mielony zalej 2 niepełnymi szklankami gorącego mleka i odstaw na 30 minut.
  3. Jeśli używasz maku normalnego (nie mielonego), zalej go 2 pełnymi szklankami gorącego mleka, odstaw na 1 godzinę, odcedź i zmiel.
  4. Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
  5. Dodaj po jednym żółtku, ucierając
  6. Dodaj 1/2 szklanki kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
  7. Ubij pozostałe 6 białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą makową.
  8. Dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj.
  9. Przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  10. Piecz ciasto przez 45-50 minut, a następnie pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  11. Rozpuść czekoladę razem z masłem, a następnie polej nią wierzch makowca.
  12. Odstaw makowiec, aby polewa zastygła.
  13. Następnego dnia odetnij boki makowca i przełóż go na deseczkę.
  14. Schłodź makowiec w lodówce lub w chłodnym miejscu.
  15. Gotowy makowiec można kroić i podawać
Sernik z makiem i jabłkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z makiem i jabłkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up