Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem to aromatyczne danie, które zachwyci miłośników ryb. Łosoś lub dorsz przygotowany w delikatnym sosie śmietanowym, zapiekany z serem, to doskonała propozycja na obiad czy kolację dla całej rodziny. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bogaty w smaku - ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kuchni morskiej.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę słodką, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz, sól.
- Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach, pokrój paprykę w drobną kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż aż zeszkli się.
- Dodaj startą marchew i smaż przez 3-4 minuty, dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty
- Posiekaj koperek i odstaw na bok.
- W miseczce wymieszaj 5 łyżek gęstej śmietany z 1 łyżeczką musztardy, dopraw solą i pieprzem, dodaj połowę posiekanego koperku.
- Pokrój filety z ryby na mniejsze porcje, posyp solą, pieprzem cytrynowym, wymieszaj, posyp mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do ryb podsmażoną marchew z cebulą, wymieszaj.
- Ułóż rybę w naczyniu do zapiekania, polej przygotowanym sosem śmietanowym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.
- Pod koniec czasu pieczenia, zetrzyj ser żółty na zapiekankę, włóż do piekarnika na kolejne 5 minut.
- Posyp gotową zapiekankę posiekanym koperkiem i podawaj.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również