Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem

Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem to aromatyczne danie, które zachwyci miłośników ryb. Łosoś lub dorsz przygotowany w delikatnym sosie śmietanowym, zapiekany z serem, to doskonała propozycja na obiad czy kolację dla całej rodziny. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bogaty w smaku - ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kuchni morskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę słodką, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz, sól.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach, pokrój paprykę w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż aż zeszkli się.
  4. Dodaj startą marchew i smaż przez 3-4 minuty, dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty
  5. Posiekaj koperek i odstaw na bok.
  6. W miseczce wymieszaj 5 łyżek gęstej śmietany z 1 łyżeczką musztardy, dopraw solą i pieprzem, dodaj połowę posiekanego koperku.
  7. Pokrój filety z ryby na mniejsze porcje, posyp solą, pieprzem cytrynowym, wymieszaj, posyp mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj do ryb podsmażoną marchew z cebulą, wymieszaj.
  9. Ułóż rybę w naczyniu do zapiekania, polej przygotowanym sosem śmietanowym.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.
  11. Pod koniec czasu pieczenia, zetrzyj ser żółty na zapiekankę, włóż do piekarnika na kolejne 5 minut.
  12. Posyp gotową zapiekankę posiekanym koperkiem i podawaj.
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up